Forum Fandom Opowiadania Komentarze Bitwa - komentarze

Bitwa - komentarze

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Participant

W tym temacie mozecie komentowac opowiadanie Constantine ;>

Constantine
    Participant

Ech jak to powiedział W. Łysiak "De gustibus. Ja swoich książek oceniał nie będe." Ale mam nadzieje ,że wam sie podobało.

Coen
    Participant

Ogólnie nie było złe, choć wgryzło Ci się sporo błędów, jednak, jko, że pisałeś, iż dopiero zabierasz się za Treka to nie bede czepliwy.

Podobała mi się natomiast narracja w pierwszej osobie, żadko jest spotykana i daltego jest dośc odświerzająca. Mam nadzieje, że będziesz pisał dalej i dowiemy się wiecej o konfilkcie który 'zaczołeś'

I. Thorne
    Participant

No to jedziemy:1. Co to jest " falangi dział stacji"? Stacja posiada uzbrojenie typowe dla okrętów - wyrzutnie torped i fazery. I ma tego od cholery - radze zobaczyć DS9 5x26 Call to Arms co stacja robiła z dominiońską flotą (i to sama).2. Niestety nie podałeś jakie klasy jest Demokles (ale przyjmijmy, że Galaxy to przyjmie maksimum 15 000) i stacja (czy to posterunek graniczny, zwykła stacja czy stacja-dok, w tej ostatniej to pracuje nawet parę milionów), więc nie wiem czy wszyscy zmieściliby się na Demoklesie. Poza tym stacja i Demokles muszą miec opuszczone osłony, a to w bitwie jest raczej niewskazane.3. No i zasadniczy problem. Czemu Klingoni walczyli z Federacją? Przecież to sojusznicy w czasach TNG i DS9. Wcześniej też nie było otwartej wojny (były to raczej incydenty graniczne). Chyba, że to opis jednej z potyczek w okolicach Archais (4 sezon DS9, gdy Kanclerz Gawron wypowiedział traktat z Khitomer) - jedyna wojną tych państw jaka znam (a i tak nie była na pełną skalę). Ale jeśli tak to co tam robił romulański frachtowiec?

Reyden
    Participant

@ ThorneW czasach TOS też chyba był otwarty konflikt pomiędzy UFP i KSO .

I. Thorne
    Participant

Tak był, ale nie na pełną skalę. Były to pograniczne potyczki. A gdy już miała zacząć się to przybyli Organianie i zrobili porządek.Niestety problemem jest brak odniesienia czasowego. Nie wiadomo kiedy dzieje się akcja opowiadania. Przypuszczam, że w czasach TNG i DS9, a nie TOS-a bo większość trekfanów nie oglądała przygód Kirka (nawet ja). Tak więc pozostaje tylko Archais.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram