Forum Fantastyka Battlestar Galactica Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 620 total)
  • Author
    Participant

Colonial Day to niezly odcinek, aczkolwiek cos mi w nim zgrzytalo. Nie wiem dokladnie co, ale wydaje mi sie, ze burdel, ktory ma miejsce we flocie jest nie do konca wiarygodny.Ludzie w obliczu zagrozenia raczej nie prowadza bezcelowych sporow politycznych, a zastanawiaja sie nad rzeczami bardziej istotnymi. Watek "polityczny" imo moglby zostac poprowadzony inaczej.Powoli tez zaczyna irytowac mnie postac dr Baltara. Widze tu podobienstwa do postaci Garibaldiego; najpierw pokazano widzowi, ze ktos(tak wiem kto, wiec sobie darujcie UŚWIADAMIANIE :P) Garibaldiego "zaprogramowal" dziwnymi swiatlami z monitora, a potem caly sezon starano sie widza przekonac, ze Garibaldi sie nagle zmienil i juz sie z Sheridanem nie lubi. W przypadku Baltara tym monitorem jest blondyna. Widz wie, ze Baltar zdradzil i nadal zwodzi ludzi, a postacie w serialu uwazaja go za zbawce itd. Mnie ta sytuacja strasznie irytuje i nie bardzo widze sens w takim prowadzeniu postaci.pomimo lyzki dziegciu BSG to nadal ogromne ilosci miodu i najlepszy, aktualnie nadawany, serial sf

Gosiek
    Participant

SPOILER WARNING

Ludzie w obliczu zagrozenia raczej nie prowadza bezcelowych sporow politycznych, a zastanawiaja sie nad rzeczami bardziej istotnymi

Tu bym polemizowała. 😉 Ludzka głupota i żądza władzy są chyba wieczne, więc akurat cała ta zabawa w politykę, wybory itp. jest bardzo wiarygodna, przynajmniej dla mnie. Poza tym ten wątek pozwala na budowanie ciekawych intryg i pewne oderwanie od walki z Cylonami i problemów zaopatrzeniowych. A co do tego, że we flocie jest bajzel, ochrona do d... i byle kto może nakłaść w barze po pysku jednemu z ważniejszych oficerów - racja. Zresztą zakończenie wątku z więźniem też na to wskazuje.

Powrót bohaterów z poprzednich odcinków ciekawy i mam wrażenie, że nie tylko Zarek będzie nam towarzyszyć w kolejnych epizodach, Elen Tight też zaczyna mieszać, może być ciekawie.

Co do Baltara - nie lubię zbytnio tej postaci, choć muszę przyznać, ze pomysł na jej konsrtukcję jest niezły, ale powoli zaczyna mnie to drażnić. Nawet zbawcy ludzkości ktos powinien czasem patrzyć na ręce, zwłaszcza gdy ten zachowuje się tak dziwacznie i niedorzecznie jak Gaius. ;>

A na koniec wątek na Caprice - zdaje się, że już prawie rozwiązany, ale... Ciekawi mnie co teraz zrobi Boomer? Czy będzie się starała jakoś naprawić sytuację? Czy może jednak odpuści? Znowu pytania., dużo pytań... I wiele możliwości odpowiedzi - to jest właśnie piękne w tym serialu.

---===EDIT===---

A przy okazji, jak ktoś chce poczytać co Ron Moore, twórca serialu ma o nim do powiedzenia, to warto zajrzeć tutaj. Z wywiadu wynika, że trwają intensywne prace nad drugim sezonem. I oczywiście, że sezon 1 zakończy się kilkoma cliffhangerami, więc będzie potem na co czekać. 😉

Skrypek
    Participant

SPOILER WARNING

A przy okazji, jak ktoś chce poczytać co Ron Moore, twórca serialu ma o nim do powiedzenia, to warto zajrzeć tutaj. Z wywiadu wynika, że trwają intensywne prace nad drugim sezonem. I oczywiście, że sezon 1 zakończy się kilkoma cliffhangerami, więc będzie potem na co czekać. 😉

[post="23263"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

A na bieżąco aktualizowany jest jego blog na oficjalnej Sci-fi-owej stronie BSG:

http://blog.scifi.com/battlestar/archives/2005/01/index.html

A w nim kilka interesującyach informacji o ogólnej koncepcji serialu.

Oraz na razie dwa materiały "behind the scenes":

From Mini-Series to Series - http://www.scifi.com/battlestar/bts/video/...ideo_01_240.mov

Writing a Dark, Sexy, Political Sci-fi Show - http://www.scifi.com/battlestar/bts/video/...ideo_02_240.mov

Gosiek
    Participant

Pierwszy sezon BSG już niestety za nami. I muszę powiedzieć, że jest to (jak na razie) jeden z najlepszych seriali sci-fi jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek oglądać. Dojrzały, w pełni przemyślany, świetnie napisane scenariusze, rozwijane wspaniale postacie... Przy okazji ciekawy (i dla mnie b. dobry) pomysł na scenografię i projekty statków pozbawiony wszelkich ultranowoczesnych bajerów i świecidełek, dobra muzyka, gra aktorska na wysokim poziomie... Duże zagęszczenie wątków i problemów: polityka, ciekawe intrygi i rozgrywki wewnętrzene, mitologia, religia, psychologia, uczucia (często skomplikowane i poplątane) - to jest to co sprawia, że serial ogląda się z zainteresowaniem i chce się czekać na kolejne odcinki. W końcu sci-fi nakręcone dla widzów dorosłych i myślących, którzy nie podniecają się strzelaniną, mordobiciami i gołymi cyckami aktorek o maślanych oczach. ;>

A teraz o zakończeniu sezonu (możliwe spojlery).

Ja oglądałam oba odcinki Kobol’s Last Gleaming razem i jeżeli ktoś jeszcze nie widział, to właśnie ten sposób polecam. 😉 Finał sezonu odpowiada nam na wiele pytań, ale stawia też wiele nowych. Przede wszystkim dowiadujemy się w końcu jaki (mniej więcej) może byc plan Cylonów względem ludzi (chodzi oczywiście o Helo i Baltara) - kontynuacja zapowiada się ciekawie.

Rozwiązuje się kilka spraw na Caprice, w sposób może nie do końca zaskakujący (w końcu, skoro Boomer i Helo byli razem to mogło do tego dojść) ale z pewnością ciekawy. Jednak dla mnie najciekawszymi fragmentami tych odcinków były konflikty Roslin z Adamą oraz Starbuck z Apollo, w których pojawiło się wiele zaskakujących zwrotów i wydarzeń. Poznaliśmy kilka kolejnych "szalonych twarzy" Starbuck, Apollo kolejny raz musiał wybierać strony i to znów nie będąc pewien, czy robi właściwie; Adama omal nie doprowadził do rozlewu krwi (tego też się po nim nie spodziewałam, no może trochę), diametralnie zmienił się układ sił wśród rządzących...

I jeszcze wątek Kobolu i Boomer na BSG - spora dawka mitologii i religii (to miły i ciekawy przerywnik w działaniach polityczno-wojennych) oraz wspaniałe pokazanie psychologii i rozterek wewnętrznych kogoś, kto uświadamia sobie, że jest Cylonem równocześnie żywiąc do tego gatunku odrazę i nienawiść. Kończąca proces uświadamiania scena na pokładzie cylońskiego statku też była świetna.

I wreszcie zakończenie odcinka - mnie zaskoczyło zupełnie. To co stało się z Adamą... To było nie tylko mocne uderzenie, które miało powalić widza na kolana i zmusić do niecierpliwego czekania na kolejny sezon (ranyyyy, kiedy to będzie ;>) ale też genialny pomysł na całkowite zagmatwanie sytuacji politycznej i wojskowej wśród uciekinierów. Teraz mamy wiele pytań i możliwości: co stanie się z prezydent? kto będzie rządzić? czy Adama pojawi sie jeszcze na stanowisku dowódcy? co z ekipą, która została na Kobolu, a zwłaszcza z Baltarem? czy Starbuck uda się dokończyć szaloną misję? czy Helo zabierze ze sobą Cylonkę Boomer? i wiele wiele innych... Tak jak zapowiedział Ron Moore sezon zakończył się mnóstwem cliffhangerów i oczekiwanie na ich rozwiązanie będzie długie, baaaardzo długie.

GWYNBLEIDD
    Participant

No coz ja przed kilkoma minutami skonczylem ogladac dluuugi jak na serial prolog i musze przyznac ze bylo warto 😉 Bardzo ciekawa akcja i wyrazisci bohaterowie to moje pierwsze wrazenia po obejrzeniu pilota. Musze przyznac ze pilot ma klimat i niewatpliwie zacheca do dalszego ogladania. Osobiscie podobal mi sie watek relacji miedzy Cylonka a Gaiusem - mysle ze z tej nitki w serialu wyjdzie fajna historia. Nie czytalem poprzednich postow zeby nie "zlapac" przypadkiem spojlerow wiec pewnie Ci ktorzy juz widzieli caly sezon cos tu dopisza w tej kwestii. Samo zakonczenie pilota rowniez bardzo smaczne by nie powiedziec miodzio ;P. Jedno mnie troszke draznilo ale moze to wina mojej wersji dvd-ripa. Mianowice niezbyt moglem dobrze wpatrzec sie w detale mysliwcow obu stron - sceny bitewne rozgrywane sa w polmroku kosmosu i jak dla mnie troszke zbyt malo w nich widac. No to chyba tyle pierwszych wrazen na goraco. Juz wkrotce rusze z ogladaniem wlasciwych odcinkow i cos czuje ze nie bede zawiedziony 😉

Gosiek
    Participant

Gwyn - i jak Ci idzie oglądanie? Czy też już jesteś uzależniony? 😛 Pewnie większość z Was już o tym wie, ale może do kogoś ta informacja jeszcze nie dotarła - 1 sezon BSG został wydany na DVD (na razie tylko w Europie), więc co za tym idzie jakiś czas temu w sieci pojawiły się dvdripy sygnowane przez Medieval. Jakość dobra, choć przynajmniej moim zdaniem nie odbiega zbytnio od tego co wcześniej pojawiło się jako tvripy PDTV. Jako dodatek mamy okazję zobaczyć Deleted Scenes. Trochę to mało...A z ciekawostek - na stronie scifi.com można obejrzeć cały 1 odcinek serialu - co prawda jedynie w małym okienku real playera ale dobre i to. 🙂 Wraz z odcinkiem są zaprezentowane wycięte z niego sceny. Warto zerknąć.PS. Premiera drugiego sezonu już w lecie. 😀

r_ADM
    Participant

mozesz jakis link podac do torrenta z calym sezonem ??

Gosiek
    Participant

Linkiem niestety nie dysponuję, ale z tego co wiem na elitetorrents.org jest całość, tym razem w wydaniou SFM, którego jakości jeszcze nie znam, więc nie mogę powiedzieć czy jest lepsza do Medievala czy nie. Wiem, że na emule są dostępne obie wersje - ilość źródeł podobna zarówno do Medievala jak i SFM.

r_ADM
    Participant

przez przypadek sciagnalem wersje sfm i jakosciowo wydaja mi sie co najwyzej poprawne... moze dlatego, ze zostalem rozpuszczony wersjami hdtv i dvdrip niczym sie w obrazie nie rozni od tvripa.natomiast dzwiek w mp3 i do tego 128 kbps mnie juz troche drazni; jak to wyglada w wersji medieval ??

GWYNBLEIDD
    Participant

No coz ogladanie BSG idzie mi co najmniej nalogowo 😉 Wlasciwie to od tygodnia jedynie ogladam epizody Battlestara - dzisiaj 10 odcinek na tapecie. Musze przyznac, ze zarowno pomysl na serial jak i fabula bardzo mi przypadly do gustu. Ten serial wedlug mnie nie ma slabych stron - swietne postaci, duzo napiecia i poukladana akcja - coz wiecej trzeba 😉 Jesli chodzi o ciekawe dla mnie watki to coraz bardziej intryguje mnie Helo i pytanie czemu Cyloni chca go w jakis sposob skaptowac/uzaleznic od siebie. No i wciaz wracajace pytanie - "Kto sposrod nas jest Cylonem?"... Przede mna koniec sezonu i mam nadzieje ze z utesknieniem bede czekal na letni poczatek 2 serii 😉

Gosiek
    Participant

natomiast dzwiek w mp3 i do tego 128 kbps mnie juz troche drazni; jak to wyglada w wersji medieval ??

Dźwięk 148 kb/s w mp3, obraz 640x352, 25 fps. Jak widziałeś ripy voya wydane przez Medieval to te z BSG są moim zdaniem nieco lepsze - przede wszystkim mniej zamglone i jaśniejsze niż wtedy. Jutro pewnie będę mieć "33" w wydaniu SFM to porównam. A, i do Medievala jest teraz zdecydowanie więcej źródeł - linki są dostępne na stronie realworld.

Gwyn - po obejrzeniu ostatniego odcinka z pewnością będziesz czekać z utęsknieniem na kolejny sezon, masz to zagwarantowane. 😉 Finał jest... powalający i zostawia tyle pytań i zagadek ile tylko można było zostawić. I tak masz lepiej, bo będziesz czekać na odpowiedzi kilka miesięcy krócej niż my. 😉

---===EDIT===---

Po porównaniu wydania SFM z Medievalem obstawiam to drugie. Wyższa rozdzielczość, lepsza jakość obrazu (ładniejsze, żywsze kolory - SFM jest jakiś taki blady), nieco lepszy dźwięk i w tej chwili też większa (3-4 razy) ilość źródeł. Oczywiście to tylko moje odczucia. 😉

Dalek
    Participant

Aj wajWidziałem dziś coś lepszego na dc++ wersje HR-HDTV :Ddzwięk AC3 2.0 (najwidoczniej wersja 5.1 nie istnieje)

Gosiek
    Participant

Fakt, coś takiego też istnieje, ale ja trafiłam na realworld tylko na 4 pierwsze odcinki w HR-HDTV i cos wolno ich tam przybywa. Ciekawi mnie czy już pojawił się cały serial w tej wersji, Tęcza może Ty wiesz?

Dalek
    Participant

Dziś miał ukazać się 8 odcinek.

r_ADM
    Participant

to na pewno sa dvdripy ??

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 620 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram