Forum › Fantastyka › Battlestar Galactica › Battlestar Galactica
Tak przeglądam forum bo paru miesiacach przerwy - brak netu i własnie na supernovey pojawiaja sie pierwsze odcinki serii Battlestar galactica 2003. Nie wiem jak Wam ale mi pilotarzowy odcinek sie spodobał i zciągłem sobie orginalny film z przed kilkunastu lat - tez calkiem calkiem. Czy ktos to z Was ogląda ???
Tylko pilota. Ale jest godny polecenia.Zaczęli emisję, powiadasz? Good.
Jasne ze ogladamy 🙂 Dzis ma byc drugi odcinek podobno! Boje sie jedynie ze serial moze byc krotki bo i tematy sie szybko skoncza ale bede dobrej mysli :)No i dodatkowo mam obawy ze to co teraz w serialu jest swieze i takie nowe (praca kamery, styl dokumentalny, muzyka, charaktery) moze sie znudzic i bedziemy wolec starego dobrego Enterprise bez udziwnien.. no ale poki co chyba bardziej na to czekam niz na Borderlanda 🙂
Emisję mieli oficjalnie zacząć na poczatku 2005 (i tak będzie w USA gdzie serial wystartuje w styczniu) ale w Anglii SkyOne rozpoczął nadawanie BSG już tydzień temu. 🙂 Kolejne odcinki będą się ukazywać w tej stacji poniedziałki, pierwszy sezon ma ich liczyć 13 i oby tylko na tym się nie skończyło. Pierwszy epizod był utrzymany w mrocznym kliimacie, pokazał nam bohaterów i udowodnił, ze jak sie umie to w jednym odcinku można stworzyć świetne postacie i tło, dlatego uważam porównywanie go do Entka (któremu nie udało się coś takiego przez 3 lata - nawet pod względem pracy kamery) za chybione. To jest różnica kilku klas. BSG jako serial ma olbrzymi potecjał i zapowiada się, że tym razem zostanie on wykorzystany. Zwłaszcza, że jedną z osób odpowiedzialnych za całokształt przedsięwzięcia jest Ron D. Moore - twórca wielu świetnych epizodów ST: TNG (w tym choćby All good things...) oraz w DS9. Byle tylko studio zbytnio się nie wtrącało w produkcję, to możemy mieć świetny serial. 🙂
Mam taką nadzieję. Już od dłuższego czasu brakuje mi przyzwoitego serialu S-F. A do "Battlestara" mam sentyment, wywodzący się sprzed wielu lat. Nasza kochana TV puściła w któreś święta starego pilota - z końca lat siedemdziesiątych. Szkoda, że tylko tyle :|Tak czy inaczej "Galactica" bynajmniej mnie nie zawiodła. Wręcz przeciwnie. Chcę... Więcej...
Emisję mieli oficjalnie zacząć na poczatku 2005 (i tak będzie w USA gdzie serial wystartuje w styczniu) ale w Anglii SkyOne rozpoczął nadawanie BSG już tydzień temu. 🙂
[post="19799"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
BSG 😆 Kurna a ja nie mam na kablówce SkyOne, co za pech. Oglądałem „starą” wersję, oczywiście nie wszystko, podobała mi się BSG, oj tak ! Cóż teraz nadzieja w necie, trzeba poszperać. "Life is brutal and full of zasadzkas " 😀
Miałem malutką awarie systemu ale już jest okey i mi sie ssa już drugi odcinek BSG - Podoba mi się ten klimat i do tego te kamerki .....Ahhhhh zobaczymy co z tego wyjdzie 😀
Ja właśnie dziś obejrzałam sobie drugi odcinek BSG i jak na razie jestem pod wrażeniem - świetny, nieco mroczny i pesymistyczny klimat, powoli zaczynają się tworzyć głębsze związki między bohaterami, pojawiła się ciekawa intryga... Do tego równolegle prowadzona opowieść o tym, co dzieje się na Galaktice i na planecie - robi się coraz ciekawiej. 🙂 Jedyny minus tego epizodu to trochę nijakie zakończenie a poza tym - kawałek dobrej roboty. Czekam na to, co będzie dalej. ;>
a moim zdaniem drugi odcinek byl gorszy od pierwszego. watek z boomer jakis taki nijaki; dr. boltar zaczyna juz powoli meczyc.rozterki apolla w sprawie olimpic carrier oklepane. niezmiennie natomiast podoba mi sie adama i pani prezydent (imo swietnie pisana postac - wzor dla nijakiej weir z sga). zwiazek miedzy tymi dwoma postaciami, tez ciekawy.na uwage zasluguje imo swietna rezyseria. znudzily mi sie juz zwykle flyby'je a nieco chaotyczna praca kamery do klimatu serialu pasuje idealnie.jakkolwiek drugi odcinek gorszy to elementow pozytywnych bylo sporo i nie watpie, ze bedzie lepiej 🙂
Nowy moze być ciekawy na razie przynudza. A starą wersje widzialem całą. Była super. Oczywiście przerwali jak było bardzo ciekawie i nagle wyskoczyli 10 lat pózniej na ziemi i po paru odcinkach skończyli.Nie sadzę zeby nowy BSG pobil starą serie.
Ja natomiast uważam że nowa Galactica ma bardzo dużą szanse pobić swoją starszą siostrę i być powiewem świeżego powietrza w skostniałym świecie produkcji sci-fi. Uda się to jej dzięki wspaniałej pracy kamer, muzyce, walką w kosmosie, fabule itd. Dla mnie jedynym minusem choć jestem fanem starej orginalnej serii(nie mylić z tą kaszaną gdzie wracają na Ziemie 😎 ) jest wygląd myśliwców ludzi do których jakoś nie mogę się przekonać zwłaszcza po tym jak wygladaly one w B5.
Kazda nowa seria ma szanse. I jak kazda musi się rozwinąć na razie raczkuje. Owszem wszystko lepiej wygląda. Galactica, myśliwce, Cylony. Mam nadzieje ze jej nie spaprząBo by było szkoda.
Nowy moze być ciekawy na razie przynudza. A starą wersje widzialem całą. Była super. Oczywiście przerwali jak było bardzo ciekawie i nagle wyskoczyli 10 lat pózniej na ziemi i po paru odcinkach skończyli.
[post="20068"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Bo należy odróznić serial Battlestar Galactica od tej mizernej kontynuacji zwanej Galactica 1980.
Kazda nowa seria ma szanse. I jak kazda musi się rozwinąć na razie raczkuje. Owszem wszystko lepiej wygląda. Galactica, myśliwce, Cylony. Mam nadzieje ze jej nie spaprzą
Bo by było szkoda.
[post="20234"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Już w ubiegłorocznym pilocie twórcy nowej BSG pokazali doskonały scenariusz i nadal udaje im się utrzymać poziom.
Zaprawdę, powiadam Ci:
Najmniej w tym wszystkim chodzi o nowy wygląd myśliwców, cylonów i statków.
1x04 obejrzane. Po prostu ROXX.swietny odcinek. swietnie napisany, swietnie zagrany (niemalze fizycznie czulem spojrzenie adamy, w jednej ze scen). do tego stopnia trzyma w napieciu, ze czulem jak ciarki chodzily mi po plecach. odcinek z olbrzymia dawka emocjonalna, po prostu wspanialy.scenarzysci bsg udowadniaja, ze serial moze byc dobry nawet w czasach gdy publika lyka padake w stylu sga.
Napisy do Battlestar Galactica 1x04 Act of Contrition - Online