Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › PBEM - Sojusznicy › Archiwum USS Excelsior › Andoria
Z tego co pisze na pierwszej stronie Excelsiora planeta Andorr została zniszczona a Andorianie są rasą wymierającą. Mam więc Pytanie co się stało z 13 planetami należącymi do Monarchi Fesoan. Jeśli nie zostały zniszczone (a nie ma o tym nigdzie wzmianki) to nie można mówić o Andorianach jako o rasie wymierającej w przeciwieństwie do Wolkan, którzy z czego mi wiadomo mają tylko jedną planetę.
Nie sprawdzalem liczebnosci tamtych kolonii, ale jak bez "glownej" ppopulacji rasy zazwyczaj sa zagrozone wyginieciem. No chyba ze tamta populacja liczyla by co najlmniej pare miliardow - inaczej pula genowa bylaby zbyt mala i genoteyp andorian zaczalby sie degenerowac.Co do vulcan to przed wejsciem do Federacji mieli swoje imperium wiec chyba maja troche wiecej planet.
Andorian na ich własnej planecie było tylko kilkanaście milionów. To nie była zbyt liczna rasa.
Prawde mowiac nie znalazlem nigdzie informacji o liczebnosci andorian jako rasy. Ale zakladajac, ze Coen ma racje, to utrata nawet jednej planety musiala byc raczej katastrofalna dla rasy jako calosci.
Może nie dość liczna, ale jak wpływowa 😉 W końcu równoważyli siłę wolkańskiego "imperium" 😉 i brali aktywny udział w założeniu Federacji.Andorianie także mieli własne kolonie przed przystąpieniem do Federacji - to właśnie wspomniana Konfederacja Andoru ze stolicą na Epsilon Indi VIII, więc nie widzę różnic jeśli porównywać z Wolkanami.Właśnie wspomniana Konfederacja była jedną ze stron wymienionych w konstytucji UFP, występując obok Wolkan, Tellarytów, Zjednoczonych Narodów Ziemii i ... Konkordium Planet Alfa Centauri (interpretacje tego ostatniego są takie, że Alfa Centauri odłączyła się od Ziemii, jednak nie znalazłem żadnego kanonicznego potwierdzenia takiego faktu).Przypominam jednak, że ta część historii jest tworzona na potrzeby PBM i stanowi raczej inny świat, w stosunku do kanonu ;)Wg tekstu na stronie EXC atak na Andorię nastąpił w kilka miesięcy po sterylizacji Wolkana. To chyba osłabiło element zaskoczenia dla tej drugiej populacji ;)btw. Dane o Andorianach w sieci niestety są dość sprzeczne, jednak nie przypominam sobie żadnych dotyczących liczebności populacji.
Z całym szacunkiem, Coen, ale ciężko te kilka zdań na krzyż nazwać sporą ilością informacji 😉
USS Phoenix ma w swojej bazie danych nieco ciekawszą kompilację, która jest przekładem dość popularnych w necie informacji na temat Andorian. Z daleka widać, że ich kanoniczność trekowa jest dość niska (podział na rasy, nazwy miast i kontynentów... 😉 ), ale przynajmniej autorzy się postarali. Podano tam informację o populacji Andorii - 4,5 mld mieszkańców i jest ona, jak dla mnie bardziej wiarygodna niż klingońska notka.
Kłucił bym się niestety Fluor. Za całego TNG, DS9 i Voy andorian widzimy tylko raz: jako projekcie jednego z ciał dla 'córki' Daty. Jak na rase zakłądająca federacje to wiecej niz mało a więc musiało ich za duzo nie być.
Coen - nie zapominaj o TOSie, gdzie Andorian było znacznie więcej. Poza tym jakoś trudno mi uwierzyć, że rasa, która zakładała Federację i jej całe imperium liczą tak mało ludności. Dlatego dane, które podał Fluor wydają się o wiele bardziej prawdopodobne. Oczywiście - kanoniczne też nie są, ale w tym przypadku kanoniczny to jest najwyżej wygląd Andorian i informacje o tym, że są kulturą wojowników.
W ToS Andorianie byli chyba dwa razy z czego raz był to pomalowany na niebiesko Orion z dodanymi antenkami. Zaś nigdzie nie wiemy jak duże było zarówno imperium Volkanskie jak i Andoriańskie, równie dobrze mogło to byc po kilka planet. Wtedy jest możliwe iż Andorian całościowo jest niecały milijard.
Jednakże zakładając równe potencjały społeczności andoriańskiej i wolkańskiej, musiało być ich odpowiednio dużo aby równoważyć to wolkańskie imperium.No chyba że uznamy, że nieliczne jednostki utrzymywały imperium Andorii, jednak wtedy musiałyby być ekstremalnie uzdolnione, co nie jest zgodne z kanonem.Wyciąganie wniosków z obecności Andorian na statkach GF (bo tam głównie dzieje się akcja odcinków) dotyczących liczebności populacji jest dość ryzykowne. Można wynaleźć mnóstwo powodów, dla których Andorian widać mniej niż ludzi - poczynając od detali typu lokalizacja Akademii GF a kończąc na różnicach kulturowych. Doprowadzając Twój pogląd do granic absurdu można by spodziewać się, że populacja Federacji składa się w 80-90% z ludzi.Zauważ, że odcinki pokazują nam tylko wycinki rzeczywistości i można z nich jedynie wnioskować, że Andorianie rzadko decydują się na służbę w GF. Chociaż to też jest ostrożna teza, bo równie dobrze na pozostałych okrętach (które nie są pokazywane w serialu) mogliby latać sami Andorianie 😉
Wiesz, jest to tak samo realne jak to że wielkie, międzygwiezdne imperium o ponad 1000 letniej tradycji ma tylko 5 klas okrętów. A jakoś żaden argument w tamtej sprawie do was nie trafiał. Stosując więc wasza własną politykę: w serialu widać tylko kilku andorian jest ich więc bardzo bardzo mało.
Argument o klasach okrętów Imperium jest zupełnie nieadekwatny do tematu. Pomijając to, że krytyka akurat pod moim adresem jest zupełnie chybiona - ja osobiście widzę ST jako serial pokazujący wycinki tej wielkiej rzeczywistości i o ile należy szanować kanon, to zbyt mały horyzont (przygody jednego okrętu, stacji, itp.) nie rzutuje aż tak bardzo na moją ocenę tego świata. Inaczej mówiąc kanon jest kanonem, ale odrobina wyobraźni także jest potrzebna.
Czesc dyskusji dotyczaca klingonskich okretow zotala przeniesiona tutaj.
Miło mi z tak ożywionej dyskusji na temat Adorian.Zgodze się z oporami ze zniszczeniem Andori na potrzeby pbem (nigdy zaś z unicestwieniem całej rasy. (Nie bardzo mi sie widzi rola ostatniego Adorianina w Federacji 😉 ). Proszę też nie wciskać mi do tematu Klingonów i innych ras z wyjątkiem Wolkan , Ludzi oraz samych Andoriani. Jeśli chodzi natomiast o to że mało Andorian jest widzianych w filmach i serialach ST to sprawa wydaje się być chyba prosta . Nie wzieliście w swojej dyskusji pod uwagę to, że zarówno GF jak i sama Federacja są pokaźnych rozmiarów i prawdopodobnie Andorianie w większej ilości służą na innych okrętach i bazach gwiezdnych niekoniecznie przedstawionych w filmach i serialach . Być może tak jak Wolkanie mają obsadzony w całości przez siebie okręt. Jakąś Nebule czy coś w tym stylu.