Forum Fantastyka Star Trek Aktorzy wielokrotnego użytku

Aktorzy wielokrotnego użytku

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
  • Author
    Participant

Ostatnio oglądając DS9 mignęła mi znajoma twarz aktora grającego rolę drugoplanową. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ale podobną akcję miałem podczas nadrabiania zaległość z serialem Enterprise. Rzuciłem się do przeglądania neta i powiązałem twarz z nazwiskiem.

http://memory-alpha.org/wiki/Leland_Orser

Facet o charakterystycznej twarzy zapadł mi w pamięć podczas oglądania mojego ulubionego Voyagera jako psychopatyczny hologram Dejaren. Później wydawało mi się, że to ten sam aktor gdy w Enterprise zobaczyłem Loomisa. Wtedy jednak nie miałem jak sprawdzić i zapomniałem zrobić to później.

No i podczas oglądania "Sanctuary" złapało mnie kolejny raz deja vu 😉

Okazuje się, że pojawi się on raz jeszcze w późniejszej części DS9.

By jednak nie marnować czasu jaki poświęciliście na czytanie moich wynurzeń przejdę do sedna sprawy. Czy to jedyny taki przypadek, że aktor gra cztery różne postacie w uniwersum ST? Są jacyś lepsi rekordziści? Ja wiem jeszcze tylko, że aktor grający Parisa w Voy wcześniej zagrał podobną postać w TNG.

Pozdrawiam,

walgierz

Diabeu
    Participant

Tim Russ, czyli Tuvok z VOY grał jeszcze w TNG jakichś klingonów.Ethan Philips, czyli Neelix z VOY grał też w TNG jakiegoś Ferengi.Tyle pamiętam na szybko.

Lo'Rel
    Participant

Tim Russ grał jeszcze oficera na mostku Enterprise B w "Generations", Michael Dorn grał obrońcę Kirka i McCoya (dziadka Worfa o ile się nie mylę) w "Undiscovered Country". Ethan Philips wcielił się w postać hologramu w "First Contact", ech cała masa jest aktorów którzy grywali w różnych trekach różne postacie.

Toreth
    Participant

Vaughn Armstrong to rekordzista, w sumie chyba 6 czy 7 różnych postaci. Z pamięci pewnie nie wymienię wszystkich jego ról.Armstrong był Romulaninem w VOY, dwoma różnych Kardasjanami w DS9, Admiralem Forestem w ENT (należała mu się wreszcie większa rola za caly wkład), Klingonem w TNG, a reszty nie pamiętam. Combs był Buntem i Weyounem i jeszcze jakimś jednoodcinkowym stworem w DS9 oraz Shranem w ENT.

walgierz
    Participant

Vaughn Armstrong to rekordzista, w sumie chyba 6 czy 7 różnych postaci. Z pamięci pewnie nie wymienię wszystkich jego ról.

O widzisz, dzięki.

http://memory-alpha.org/wiki/Vaughn_Armstrong

12 różnych ról 😀

Rzeczywiście to może być rekordzista. Co ciekawe, mimo, że kojarzę aktora, to jednak nie wyłapałem jego multiról. No, ale w przypadku takich Vidiian to chyba niemożliwe 😉

Manul
    Participant

Mój ulubiony Tuvok, oprócz w Voy grał jakiegoś porywacza Enterprise'a w TNG i właśnie Klingona w DS9. Klingona nie poznałam. Ale pamiętam ten odcinek TNG, kiedy to Tuvok chciał porwać statek, ale Picard go "przekonał", że statek zostaje tam gdzie był.

T'San
    Participant

Ethan Philips, czyli Neelix z VOY grał też w TNG jakiegoś Ferengi.

Być może to było również w TNG, bo napewno Neelix grał Ferengi w ENTku. 🙂

Match
    Participant

Przecież wszystko jest opisane na Memory Alpha...

r_ADM
    Participant

Tak jak i na imdb a mimo to, watek o innych rolach aktorow z ST ma 14 stron 🙂

Kazmyl
    Participant

Hej, a znacie może takiego aktora/aktorkę, który grał we wszystkich serialach? Bo jestem tego bardzo ciekawy...

Melnikor
    Participant

Nie ciekaw, tylko mamy konkurs we flocie.

Reyden
    Participant

@Kazmyl We wszystkich serialach grała jedna aktorka - Marjel Barret-Rodenberry .W TOS grała siostrę Chapel , w pierwszym pilocie i odcinku o Talos IV grała FO Entka , w TNG i DS9 grała Lwaxane Troi , w TAS/TOS/TNG/DS9/VOY/ENT i nowych filmach ( Od Generations + ST XI ) "grała" komputer pokładowy a dokładnie podkładała głos . John De Lancia w TNG/DS9/VOY grał Q , J.G. Hertzler grał w DS9/VOY/ENT , Vaughn Armstrong który przewija się od TNG aż po ENT i Jeffrey Combs który poza główna rolą w DS9 grał także inne role w DS9 oraz w VOY i ENT .

Q__
    Participant

Rowan J Coleman składa hołd tytułowym aktorom (oczywiście, z Combsem na czele):
    https://www.youtube.com/watch?v=wQHzuuQKmZk

Q__
    Participant

Kolejny, świeży, przykład - transporter chief z TNG (z DS9) i admirał z PIC:
    https://memory-alpha.fandom.com/wiki/April_Grace

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram