Forum Fantastyka Star Trek A co z postacją "Q"?

A co z postacją "Q"?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 71 total)
  • Author
    Participant

Osobnik o wielkiej nadprzyrodzonej mocy z rozumem dziecka. Zamiast korzystać ze swej mocy w sposób właściwy gnębił inne rasy bawiąc się nimi i robiąc im przeróżne "testy".

Ixion
    Participant

Osobnik o wielkiej nadprzyrodzonej mocy z rozumem dziecka. Zamiast korzystać ze swej mocy w sposób właściwy gnębił inne rasy bawiąc się nimi i robiąc im przeróżne "testy".

?!?!?!?!?

Q nie gnębią innych ras, tylko utrzymują porządek w galaktyce (czasami poszukując jakiejś formy rozrywki 😉 ). Określanie ich jako osobniki z rozumem dziecka jest niezrozumieniem problemu. Wszelkie działania Q mają jakiś cel, którego jednak nie zawsze znamy, bo Q to istoty przewyższające wszystkie inne stopniem rozwoju. Dlatego to, co dla nas jest głupotą, dla nich ma istotny sens.

fluor
    Keymaster

Inaczej mówiąc to jedyna rasa która robiąc skrajne nawet idiotyzmy utrzymuje wszechświat w całości 😉

tolo
    Participant

Nie myślałem o nich z tego punktu widzenia, ale jest w nim wiele racji. Punkt dla was

Verrix Senoya
    Participant

Zresztą wcale nie mają tak do końca wolnej ręki w sprawach "mieszania". Już raz "Q" ( osobnik) został ukarany przez swoich, tracąc moce i będąc na łasce Picarda. Natomiast jego synalek, za złe wychowanie trafił na garnuszek Kaśki z Voyager'a ( Auć), która to miała go nauczyć dobrych manier (-:

Xalein
    Participant

Natomiast jego synalek, za złe wychowanie trafił na garnuszek Kaśki z Voyager'a  ( Auć), która to miała go nauczyć dobrych manier (-:

Dlatego trafil bo ST ma fanow uczyc prawdziwych wartosci, przynajmniej takie bylo pierwotne zalozenie orginalnego ST.

PS jakos ciagle ktos wspomina o motywach pochodzacych z odcinkow, ktore ostatnio widzialem 😉

Ixion
    Participant

Inaczej mówiąc to jedyna rasa która robiąc skrajne nawet idiotyzmy utrzymuje wszechświat w całości 😉

Jaki Wszechświat, taki dozorca 😉

Verrix Senoya
    Participant

A skoro już mowa o "Q". Czytaliście może na oficialnej stronce treka, całkiem ciekawą hipotezę, jakoby "Q" przesiedliło pra-Romulan z Vulkana, do nowego systemu? Lub też Vulkan z Romulusa...???

Nie chcę za dużo pisać bo to mega ciekawa teoria. Zresztą co by nie mówić nie wiedomo jak to było z tymi Romulanami. Kto nie czytał, niech poczyta, relacje Romii Vs Vulkans.

Potem zapraszam do dyskusji "czy przypadkiem Romulanie nie wykopali Vulkan?" ( a nie na odwrót)

❓ ❗

mattik
    Participant

Ja słyszałem wersje o "emigracji" romulan. Ale niczego się naprawde nie dowiemy dopóki w ENTKU nie okaze się, że romulanie to krewni ferengich zmieszanch z Archerem (bez urazy dla romulan on board).

Vashar
    Participant

A skoro już mowa o "Q". Czytaliście może na oficialnej stronce treka, całkiem ciekawą hipotezę, jakoby "Q" przesiedliło pra-Romulan z Vulkana, do nowego systemu? Lub też Vulkan z Romulusa...???

Nie chcę za dużo pisać bo to mega ciekawa teoria. Zresztą co by nie mówić nie wiedomo jak to było z tymi Romulanami. Kto nie czytał, niech poczyta, relacje Romii Vs Vulkans. 

Potem zapraszam do dyskusji "czy przypadkiem Romulanie nie wykopali Vulkan?" ( a nie na odwrót)

❓  ❗

NIEEEE NIEEEEEE NIEEEEEEEE 👿

Muszę cię naprostować... Romulanie pochodzą z Wolkana. Doskonale wiadomo jak to z nimi było... Koniec i kropka... Na forum był już poruszany watek romulański w którym sporo chyba zostało już wyjaśnione. Taki jest kanon stworzony juz w TOS: Balance of Terror... i tak ma zostać... Q nikogo nigdzie nie przenosiło. A już na pewno Wolkan z Romulusa, bo niby skąd by się tam wzieli po odseparowaniu? Co prawda była jakaś wzmianka Queena w Voy: Death Wish... ale z tego co pamietam, to chodziło o osobisty udział w wolkańskiej wojnie domowej... ale to VOYAGER, tam jest sporo buraków 😛

Ja słyszałem wersje o "emigracji" romulan. Ale niczego się naprawde nie dowiemy dopóki w ENTKU nie okaze się, że romulanie to krewni ferengich zmieszanch z Archerem (bez urazy dla romulan on board).

Cóż... jako Główny Romulanin Naukowy musze cię ostrzec... uwazaj na ciemne zaułki, tajemnicze cienie postaci... latające cegły i noże w plecach... a.... i jeszcze: Strzeż się Romulan niosących dary 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈

tolo
    Participant

Kórcze nie wiem nic o tych ciekawostkach o których piszesz, ale czekam dalej na następne

Verrix Senoya
    Participant

Moje osobiste zdanie:Star Trek jest światem przebogatym, seriali jest kilka, filmów również. Niemniej jednak nie uważam, żeby trzymanie się "kanonów" było jedynym wyjściem właściwym. Gdybyśmy chcieli się czegoś nowego dowiedzieć musielibyśmy czekać aż wytwórnia wypuści nowy serial, lub też film, a i wtedy sami widzicie jakie mogą powstać buraki ( Entek - znów moja prywatna opinia). Oczywiście nie chcę popaść w skrajności, nie jestem za zawierzaniem każdej plotce o treku, ALE gry w których przecież jest głos Picard i reszty, robione na licencji i pod logiem Star Trek, powinny coś niecoś nowego wnosić. 🙂 Co do Romulan i Vulkan, ... ciekawi mnie jak logiczni i pacyfistyczni V. wyrzucili porywczych R. lub też ... fakt że życie tak rozwinięte jak istota człekokształtna powstało na planecie pustynnej?!? Co innego gdyby to życie powstało na niebieskim Romulusie i gdyby to wojowniczy Romulanie powiedzieli swym kuzynom - bye, bye. To miałoby sens (-:

mattik
    Participant

Byli sobie romulano - vulkanie. Byli oni porywczą rasą, aż przybył Sarek filozof (chyba sarek...) i nakazał innym zyć logicznie, a ci którym się to nie podobało odlecieli sobie na Romulusa 🙂 .

tolo
    Participant

Pokręcone jest to trochę, ale i tak wszystko układa się w logiczną całość.

Vashar
    Participant

"Życie biologiczne, roślinne i zwierzęce na Wolkanie (T'Khasi) nie jest tak różnorodne jak na innych planetach klasy M z powodu surowych warunków klimatycznych na powierzchni. Nie znaczy to jednak, że planeta jest jałową pustynią, wbrew błędnemu poglądowi wielu obywateli Federacji. W szczególności regiony polarne i okolice źródeł wody, razem z okolicami mórz, są całkiem obfite w życie zarówno roślinne jak i zwierzęce. Tylko na rozległych pustyniach i terenach wulkanicznych życie jest ledwie obecne, ale nawet tam znalazło sposób na adaptację i przeżycie." Ambasada Wolkana....

"(...) Wiele faktów z wolkańskiej prehistorii wskazuje na to, że rasa może wywodzić się od kolonistów z innej planety, która odwiedziła Wolkan około 500 tys. lat temu. (...).

Starożytny filozof Surak (żył ok. 2000 lat temu), uważany dziś za ojca wolkańskiej cywilizacji, nakazał swoim uczniom wyzbyć się emocji i kierować się filozofią opartą na czystej logice i pacyfiźmie. Obecnie wolkańskie społeczeństwo jest oparte wyłącznie na logice i okazywanie uczuć i emocji uznawane jest za brak smaku i ogłady.

Jednak nie wszyscy podążyli ścieżką wskazaną przez Suraka. Pewna grupa Wolkanów nie akceptowała nauk filozofa i zdecydowała się na opuszczenie macierzystej planety. Ta grupka wyrzutków osiadła na planetach znanych jako Remus i Romulus stając się fundamentem wojowniczej rasy, która założyła Romulańskie Gwiezdne Imperium."

Encyklopedia TSS....

i wszystko jasne? 😉

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 71 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram