Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka A co wy myslicie o naszym kraju?

A co wy myslicie o naszym kraju?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 155 total)
  • Author
    Participant

to jest autentyczny artykuł w jednej z francuskiej gazety..."Polska. Oto znajdujemy sie w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił zycie w czasie drugiej wojny swiatowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudowal swoja stolice wedlug obrazów Canaletta, a stare miasto odtworzyl jako nowe. Kraj, który ma dwa razy wiecej studentów niz Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik. Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rzadza monopolisci. Kraj, ze stolica, w której centrum stoja nowoczesne biurowce, oferujace pomieszczenia po 10- 35 USD za metr kwadratowy. Kraj, w którym cena samochodu równa sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalezc miejsce na parkingu. Panstwo, w którym mozna sobie kupic chodniki, postawic parkometry i placic panstwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj, w którym rzadza byli socjalisci, w którym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy (!), gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowilo problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjezdza na wczasy za granice. Jedyny kraj bylego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu ich kupic ani sprzedac poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnowac tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem panstwowym tylko za posrednictwem tlumacza. Polacy..! Jak wy to robicie..?A co wy sadzicie o naszym kochanym kraju jak patrzycie na niego obiektywnymi oczami, bo ja prawie w pelni zgadzam sie z powyzej zacytowanym artykulem. Naprawde wyglada to ciekawie w neszej kochanej Najjeasniejszej Rzeczypospolitej.

Ixion
    Participant

Dobrze u nas nie jest, nie widać, by w niedalekiej przyszłości miało być, ale i tak mamy szczęście, że nie mieszkamy w jakimś kraju Afryki czy Azji, gdzie ludzie żyją za mniej niż dolara dziennie. Problemów w Polsce mamy mnóstwo, ale ostatecznie nie umieramy z głodu i nie zabijamy się maczugami. Żyjemy w tej „lepszej” części świata. Ale najgorszej jest to, że mogłoby u nas być lepiej i to niewielkim wysiłkiem. W latach 90 po pozbyciu się „Wielkiego Czerwonego Brata” nasza gospodarka rozwijała się szybko i miało być dobrze. Teraz politycy naprodukowali tyle idiotycznego prawa (koncesje, regulacje, normy), że chcąc coś zdziałać wpada się w pajęczynę przepisów. Oprócz tego afery korupcyjne, marnowanie majątku „państwowego” itd.Ogólnie nie jest tak źle, jak się wydaje, ale jak słyszę jakiś nowy pomysł ministra Pola, to mam ochotę uciekać z kraju (albo wysłać Pola na Marsa, tam niech buduje drogi i opodatkowuje paliwo 😉 ).Polacy to przedsiębiorczy naród, ale nadal uważają, że są pod okupacją więc z okupantem walczą. ;)P.S. Ten tekst chyba był o PRL, bo gdzieś go mam w dowcipach politycznych z tego okresu.

AFI
    Participant

nie będę lepiej nic mówił bo o polsce mam jak najgorsze mniemanie... :/ jeszcze niebezpiecznie daleko posunęła by się moja dusza anarchistyczna... 😛

Tazman
    Participant

Co sądze o naszym kraju ❓ Wypowiadać się nie będę ale z każdym dniem chyba coraz gorzej.I powiem jeszcze, że kiedyś o polityce naszego kraju mogłem w spokoju porozmawiać, dzisiaj się zaraz strasznie wściekam 👿

AFI
    Participant

a pomyśleć , że kiedyś miałem ochote studiować politologie.... 😕 teraz podobnie jak kolega dłuższa niż 5 minut rozmowa o sytuacji polityczno-gospodarczej w naszym kraju zaczyna mnie delikatnie mówiąc irytować... 😕

mattik
    Participant

Plusem jest to, że są kraje (całkiem niedaleko) w którym marzeniem jest poziom życia taki jak w Polsce...

AFI
    Participant

Plusem jest to, że są kraje (całkiem niedaleko) w którym marzeniem jest poziom życia taki jak w Polsce...

i wystarczy ci takie pocieszenie... ? 😯

Vidmo
    Participant

W pełni Ciebie Drupi popieram, a artykuł, który umieściłeś oddaje sytuacje w naszym "kochanym" kraju. Zapomnieli tylko wspomnieć, że roi się u nas od złodzieji (którymi są także wszyscy politycy urzędnicy, wielcy monopoliści tacy jak telepsy :/), że mimo niskich zarobków płacimy prawie najwięcej na świecie za internet, że łapówa goni łapówe, a afera afere, gdzie prezydenci miast stawiają pomniki mimo, że 5 mln ludzi żyje na skraju ubóstwa (ten ostatni pomysł z pomnikiem psa w Warszawie jest zupelnym hitem :P), gdzie politycy przyznają sobie premie i ogłaszają co chwila przetargi na samochody i samoloty dla siebie, kosztem emerytów i rencistów, gdzie mimo odbieranej przez państwo z pensji składki zdrowotnej nie można się normalnie leczyć, a mimo wliczonego podatku na odnowę dróg w cenę paliwa nie można przejechać przez miasto bez wpadnięcia w dziurę, gdzie mimo ubezpieczenia trzeba walczyć w sądach o odszkodowanie, gdzie wspomniane sądy skazują osoby za kradzierz batona za 79 gr. biedną staruszkę (sprawa prawdziwa), a wielomilionowi oszuści chodzą po ulicach, gdzie policja współpracuje z przestępcami, a pogotowie z grabarzami i handlarzami organów ...W jednym zdaniu można podsumować, że Polska jest Rajem ... Absurdów, a gdzie uczciwi ludzie nie zasłużyli sobie na taki "Raj"Ps: Dobrze, że w Polsce nie występują naturalne kataklizmy takie jak trzęsienia ziemi, wybuchy wulkanów, tornada bo to by się wtedy dopiero działo ...Pps: Wałęsa gdzie jest moje sto milionów 🙂 ,które obiecałeś w kampani wyborczej ? 😛

Ixion
    Participant

Ale nie martwcie się tak bardzo, kiedy wejdziemy do UE Polska będzie kwitnącą gospodarką! Nasz przemyt będzie zasilał całą Europę! Rozwinie się u nas handel towarami zakazanymi przez UE (np. mleko spełniające tylko 95% norm)! Tylko w Polsce będzie można jako tako żyć, ponieważ w UE występuje korupcja odgórna, która służy interesom wielkich firm, tymczasem u nas będzie tradycyjna, słowiańska, korupcja oddolna, która pozwala ludziom „coś załatwić”. Tak, tak, po wejściu do UE Polska będzie rajem............ 😉

Reyden
    Participant

Z drugiej strony nasza pomoc USA w Iraku , powoduje że Europa zaczyna się nas bać .Jak tak dalej pojdzie ( vide stanowiska Francji i Niemiec ) to bazy USAF w Niemczech przeniosą do nas , a to oznacza spadek bezrobocia w miejscach gdzie te bazy będą .Dodatkowo offset przy kupnie F-16 , poczatkow miał wynoscic 6-8 MLD dolarów , po włączniu naszych wojsk do sił koalicji antySaddamowskiej i udanych jej akcjach z naszym udziałem ( vide komandosi Gromu ) - wzrósł prawie 2-krotnie do niemal 12 mld $ poza tym nasi beda odbudowywac Irak , w zamian za co dostaną złoża bardzo taniej ropy do dierżawy i eksploatacji

Kruge
    Participant

nie bardzo, Reyden...zadna polska firma nie wygrala przetargu na odbudowe Iraku... ostatnio jakis przedstawiciel z USA mowil, ze polskie firmy po prostu sa za slabe... rowniez z ta ropa to bujda... nic takiego sie nie stanie! niemniej udzial wojsk polskich w wojnie i misji stabilizacyjnej w Iraku podniosly jej role w relacjach miedzynarodowych. Niemcy i Francja juz nie patrza na Polske jako takie "przepychadlo"... musza sie liczyc z tym, ze bedziemy samodzielnie, bez jakichkolwiek rad z ich strrony podejmowali decyzje...Qa'pla :ik:

Ixion
    Participant

Udział w misji Irackiej na pewno nam się opłaci, szczególnie na arenie międzynarodowej wzmocniła się nasza pozycja. USA to jedyne państwo, któremu możemy „ufać” (o ile takie słowo w polityce w ogóle istnieje). Dlatego jako wierny sojusznik powinniśmy zawsze im pomagać, bo może się okazać, że szybciej niż nam się wydaje będziemy potrzebować ich pomocy.Co do kontraktów, to nasze najlepsze firmy je dostaną (np. agencja ochroniarska zatrudniająca byłych żołnierzy jednostek specjalnych), niektóre zostaną podwykonawcami w działaniach amerykańskich, a reszta, będzie musiała sobie poradzić bez nich. Ale to jest jak najbardziej normalne.

Reyden
    Participant

Tyle tyle że nasze firmy są 3 w kolejnosci do pomocy przy odbudowie iraku , dopiero za nimi sa firmy z innych państw

AFI
    Participant

powiem krótko: niepoprawni optymiści

jesteśmy zaledwie zabawką w rękach amerykanów i nie będzie z tego praktycznie żadnych korzyści...! moja rada nie oglądajcie tyle TV - telewizja kłamie, przeinacza i wyolbrzymia fakty, żeby było dużo i kolorowo...

mattik
    Participant

Oh AFI. Nie trzeba być niepoprawnym oprtymista żeby zauważyć choćby to, że rola Polski w świecie wzrosła. Nie wiem czy będą korzyści gospodarcze, ale i to jest ważne.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 155 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram