Forum Trek.pl Newsy Star Trek 9-minutowe preview Star Trek Into Darkness

9-minutowe preview Star Trek Into Darkness

Viewing 11 posts - 16 through 26 (of 26 total)
  • Author
    Participant

Raz - wcale nie trzeba zalewać hangaru. Dwa słowa - pole siłowe. Czy jak wypuszczają prom w przestrzeń, dokonuje się dekompresja w shuttlebay?

W TNG na pewno mają pole siłowe w hangarze, ale w czasach TOS-a z tego co pamiętam nie wiadomo - to znaczy nigdzie tego pola nie widać ani o nim nie wspomniano, ale nie ma też scen wskazujących na dekompresję hangaru po otwarciu wrót.

W jakimś odcinku obiło mi się o uszy, że wyrównali ciśnienie w hangarze czy coś w tym stylu, więc pewnie nie mieli pola siłowego.

Jamjumetley
    Participant

Ale jak Kirk i Bones wracają na pokład to już pól siłowych się nie używa? Jednak zalana śluza. 😉 Tak tylko sobie piszę.

To, że weszli przez śluzę, nie wyklucza istnienia pola siłowego w hangarze.

W TNG na pewno mają pole siłowe w hangarze, ale w czasach TOS-a z tego co pamiętam nie wiadomo - to znaczy nigdzie tego pola nie widać ani o nim nie wspomniano, ale nie ma też scen wskazujących na dekompresję hangaru po otwarciu wrót.

Memory Alpha podaje, że są pola siłowe - tak ogólnie. Nie precyzuje czy wszystkie hangary były w nie wyposażone. Obstawiam, że tak. Po pierwsze - już w Enterprise Reed eksperymentował z barierami energetycznymi. Po drugie - w TOS stosowano pola siłowe w celach. Skoro dało się utrzymywać takie bariery non stop, to tym bardziej jest to wykonalne w przypadku hangarów, których wrota otwierane są okazjonalnie. Oczywiście upierać się nie będę.

Slawek
    Moderator

Ech... Trekkies... 🙄

The D
    Participant

Po drugie - w TOS stosowano pola siłowe w celach. Skoro dało się utrzymywać takie bariery non stop, to tym bardziej jest to wykonalne w przypadku hangarów, których wrota otwierane są okazjonalnie. Oczywiście upierać się nie będę.

Ja nie kwestionuję, że w TOS znali technologi pól siłowych w ogóle, ale pole w hangarze jest mocno specyficzne, bo musi selektywnie przepuszczać niektóre obiekty.

Ech... Trekkies... 🙄

Hej, o czymś trzeba dyskutować do maja/czerwca.

Jamjumetley
    Participant

Ech... Trekkies... 🙄

Czasem zastanawiam się, co tu jeszcze robisz... 😛

r_ADM
    Participant

Ech... Trekkies... 🙄

Czasem zastanawiam się, co tu jeszcze robisz... 😛

Jak to co? Udowadnia swoja wyzszosc 🙂

Lo'Rel
    Participant

To, że weszli przez śluzę, nie wyklucza istnienia pola siłowego w hangarze.

Nie wyklucza. Ale myślę sobie, że w obrębie jednej konstrukcji jakim okręt kosmiczny powinna istnieć jakaś standaryzacja technologiczna. Może nie.

Ale do czego zmierzam? Do tego, że może i film będzie fajny, fajnie się będzie go oglądało, to jednak fabularnie może okazać się do kitu. Ale nie wydaję sądów dopóki nie obejrzę. Przymknę oko na wszystkie tego rodzaju wpadki, jeśli postacie będą wiarygodne, a fabuła w miarę sensowna.

Slawek
    Moderator

Hej, o czymś trzeba dyskutować do maja/czerwca.

A tematów brakuje? 😉 Można snuć domysły co do fabuły, pogadać o scenografii, grze aktorów, reżyserii, a nawet nawiązać do starego treka*, a tu patrzę największy problem to okręt pod wodą i start wahadłowca... Bawi mnie to, gdyż osobiście uważam to w przypadku filmu za nieistotny szczegół, nad którym chyba tylko sami Trekkies by się głowili przez większość czasu. A uzasadnienie jest proste - "bo tak". 😉

* - to mi się w sumie nawet spodobało. Choć film z pewnością sprowadzi się do pew pew pew i dużej ilości wrzasków, to pokazanie załogi na obcej planecie jest ładnym ukłonem w stronę oryginału i "epizodycznych" misji Enterprise z badaniem obcych światów i rozwiązywaniem kolejnych problemów. Z drugiej zaś strony... Ta pierwsza dyrektywa to działa chyba jak chce. Obejrzałem fragment wyrywkowo ale wychodzi na to, że ekipa chce zapobiec kataklizmowi na planecie z prymitywną cywilizacją, co by się gryzło trochę z tym co widzieliśmy na przykład w TNG: Pen Pals.

Ale teraz ja przesadnie w to wnikam. A przecież tylko "szczelajom śem i kżyczom, wooooo!1111one"

Diabeu
    Participant

Bardzo mi się podobał ten preview ale widziałem tylko marnej jakości wersję 147mb kręconą kamerą w kinie.Jamjumetley, bardzo bym Cię prosił, żebyś ten swój 350mb preview wrzucił na jakiegos hosta i udostępnił w tym temacie.

Aldaron87
    Participant

Dla tych co nie zdążyli oglądnąc na yt 😉

http://rarbg.com/torrents/filmi/download/g...fs/torrent.html

perekel
    Participant

Oficjalny pełny trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=wYylK0x0HBs

Viewing 11 posts - 16 through 26 (of 26 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram