Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG zmiany w nowej bitwie Re: zmiany w nowej bitwie

Krusty
Participant

Seldon może rzeczywiście demonizuje troche Imperium ale wynika to nie z niechęci do klingonów ale panującego tam ustroju politycznego i społecznego ale tą sprawe już kiedyś poruszałem. Zaś co do Dougherty'ego to ksiązki nie czytałem miałem ją kupić ale się niestety ociągałem i w końcu znikneła z Empiku więc może rzeczywiście w książce jest pełniejszy opisi postay tego admirała...........Tak Wolf ależ oczywiście to istnie klingońska metoda pchać do przodu nie zwarzając na konsekwencje. oczywiście w ujęciu jednostki jest to nie sprawiedliwe ale już w ujęciu całego społeczeństwa już to nie jest. Zauważ też że Federacja tylko raz prowadziła wojne totalną podczas konfliktu z Dominium. Była to jedyna wojna w pewnym słowa tego znaczeniu w jakiej brała udział Federacja. Inne wojny były tylko konfliktami zbrojnymi to dopierp była pierwsza prawdziwa wojna Federacji z innym państwem. Co do kolonistów to nikt nie skazywał ich na śmierć tylko na bardzo trudną zmianę domu tp przecież nie byłą "Akcja Wisła". Drążąc dalej przynajmniej Data miał możliwość procesu i obrony nie tak jak w innych sądach innych pseudo demokratycznych państw. Co do tych twoich przykładów to powiem ci tylko że tych ludzi spotkały różne lecz zawsze trudne sytuacje i dylematy i musieli oni stanąc przed koniecznością wybrania właśnie tego mniejszego zła lecz należy pamiętać że taki wybór jest trudną droga którą niesie, ból o cierpienie a czasami nawet zgube. Zaś definicja mniejszego zla jest definicją znaczącą nie zawsze to samo dla wszystkich........W EF II jest taki ciekawy dialog między dwoma romulanami którzy zastaniwiają się kogo trudniej złamać klingona czy kogoś z Gwiezdnej Floty. I dochodzą oni do wniosku że pomimo klingoni są silniejszy fizycznie to są łatwiejsi do złamani niż osoba należąca do Gwiezdnej Floty ponieważ taka osoba wierzy w ideały Federacji co daje je przewage psychologiczną i bardzo utrudnia złamanie tej osoby.

searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram