Wiesz co Reyden nie jestem tego pewien bo ja gdzieś czytałem że najpierw miał je Promek dopiero póżniej Sovek ale równie dobrze mogło chodzić o nowy typ z większą możliwościa przyjmowania energi z ataku. Wieć jeśli się pomyliłem wynika to własnie z tego..........Coen mi też nie chodzi o walke trwającą parenaście sekund bo to się mija z celem i wogólec co to za przyjemność z takiej zabawy. I mylisz się też myśląc że patrzy tylko jak zrobić z was przysłowiowe kaczki na strzelnicy. Nie o to mi chodzi, prawda jest taka że uważam że technologia Federacji jest w wielu przypadkach najlepsza i zdania prawdobodobnie nie zminie. Jednak potrafie się przyznać do błędu. Zaś co do tych kwantówek to zdania nie zmienie, nie stety nie mam Encyklopedi ST żeby ci to ostatecznie udowodnić ale z tego coja wiem i pokazano to prototyp Sovka istniał i był testowany znacznie wcześniej lub w tym samym okresie w którym kardachy wystrzeliły Drednota..........Reydem i bez tego Refitu Promek to potężny okręt więc daruj to sobie bo i tak to nie przejdzie.