Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Walka z Borg Re: Walka z Borg

Seldon
Participant

- Torpedy na kursie przechwytującym! - krzyknął taktyczny. - Manerwy uchylające. - powiedział kapitan. Sovereign po oddaniu strzałów z uzbrojenia zaczął manewrować, chcąc uniknąć trafienia torped. Torpedy, wystrzelone z sześcianu, przeleciały minimalnie nad mostkiem USS James T. Kirk. - Torpedy minęły nas w odległości 30 metrów. - powiedział naukowy. - Gdzie u diałba mamy osłony? - zapytał Seldon. - Kapitanie! - krzyknął taktyczny, przełączając obraz na ekran.Na ekranie widać było IKC Bird of Glory, który został przebity przez torpedę Borg w sekcji dziobowej, a druga zniszczyła mostek. - Podobne torpedy lecą w stronę USS Akagi! - Jesteśmy w zasięgu transportera. - powiedział naukowy. - Osłony w dół, transportować załogę.Przez chwilę transportery USS James T. Kirk pracowały, zabierając załogę okrętu klasy Galaxy. Jednak USS Akagi został zaraz po tym rozerwany przez wybuch rdzenia, zdestabilizowanego eksplozją torpedy. Sovereign podniósł zaś osłony, w które tuż po tym uderzyły emitery Sześcianu. - Hala transportera, ilu macie? - zapytał Seldon, naciskając komunikator. - 36 ludzi z załogi. - odpowiedział głos w komunikatorze.Kapitan przełknął ślinę. Przez głowę przemknęło mu zabranie czegoś na uspokojenie z tej apteczki na mostku. Mostkiem wstrząsnęło następne uderzenie emitera. - 36 ludzi z załogi. - powtórzył. - Status. - Osłony 60%, integralność kadłuba 100%. Sześcian - osłony opadł, integralność kadłuba 50%, napęd uszkodzony, emitery i wyrzutnie torped uszkodzone, znaczne uszkodzenia mniej ważnych systemów, uszkodzony generator osłon. Sfera Królowej Borg ma osłony na 38%, a kadłub na 85%. IKC bortaS i USS Elven pochwycone wiązką trakcyjną. - poinformował zaaferowany taktyczny. - Powiedź coś o tych torpedach. - zwrócił się kapitan do oficera naukowego. - Według odczytów jest to adaptacja klingońskich torped polaronowych. Przenikają osłony, jednak mają znacznie większą siłę. - odpowiedział Wolkan. - O Boże, nie wygramy tej bitwy. - powiedział Seldon z goryczą. - USS Asimov przygotowany? - zapytał. - Gotowy do odlotu. - odpowiedział taktyczny. - IKC chIs'jeV kieruje się w stronę IKC batleH.Kapitan nacisnął interkom. - Tu Seldon. Załogo, od kiedy jestem na pokładzie tego okrętu, zachwywaliście się jak najlepsi oficerowie Gwiezdnej Floty. Teraz jednak, część z was musi opuścić okręt. Cała obsada naukowa, cywile oraz wszyscy, którzy nie zajmują się kluczowymi dla okrętu sprawami, muszą opuścić pokład. Ekipy naprawcze i oddziały ochrony pozostają, jednak mają zachować gotowość do opuszczenia okrętu. Seldon wyłącza się. - kapitan wyłączył interkom. - Proszę dać na USS Asimov najlepszego pilota i niech krązy wokół okrętu. W kluczowym momencie niech mnie prześle na pokład. Wy też powinniście się przygotować do wyprowadzki. - powiedział Seldon ze smutkiem w głosie. - Ale teraz namierzcie te generatory osłon i wystrzelcie wszystko, co mamy. Przeładować torpedy na kwantowe. - Namierzam... Torpedy kwantowe załadowane, torpedy fotonowe załadowane. Fazery gotowe. - zawiadomił taktyczny. - Ognia.Sovereign wystrzelił torpedy i fazery w zielonkawe generatory osłon na szarej masie kadłuba ogromnej jednostki Kolektywu. - Kapitanie, wiem, że te torpedy są niebezpieczne, ale my z łatwością możemy je wymanewrowywać. USS Akagi i IKC Bird of Glory to mało zwrotne okręty... Były. - dodała zakłoponana pierwsza oficer. - Dlatego jeszcze to jesteśmy. Ale lepiej się przygotować. To Klingonie cieszą się z ulgowego do So'Vo'Kor'u, nie my. - Rozumiem, że w najgorszym przypadku stosujemy 'ten' środek? - Tak, drony będą miały okazję zobaczyć Sovereign'a z bliska - bardzo bliska.Oficerowie na mostku uśmiechnęli się lekko. - Nadajcie wiadomość do IKC chIS'jev. - rozkazał kapitan. - Ale to oni nadają - na wolnym kanale. - Na ekran."Wolf do floty. Nie wiem, jak panowie, ale ja mam dość tych zielonych robodancerów. Proponuję obronę przed asymilacją okrętów. Drony składają się w dużej części z organicznych elementów, między innymi ich mózgi wciąż takie są... Fala dźwiękowa o wysokiej częstotliwości powinna rozerwać materię organiczną. Aparatura łączności wewnętrznej powinna taki impuls przenieść... Oczywiście musimy się liczyć z tym, że dźwięk rozchodzi się we wszystkich kierunkach. Na drodze impulsu dźwiekowego proponuję postawić pola siłowe o takiej modulacji, żeby były w stanie znieść się z impulsem ultradźwiękowym. Powinno to zapewnić wygłuszenie impulsu i ograniczenie go do jednej, danej sekcji. Nie wiem, czy to zadziała, ale to chyba jedyny sposób. Wolf out." - Tak, ale my nie mamy jeszcze dron na pokładzie. Odpowiedzieć. - Kanał nawiązany. - "USS James T. Kirk do IKC chIS'jev. Komandorze Wolf, wiem, jak zakończyć tą parszywą bitwę zanim Borg zniszczy wszystkie nasze okrety. Muszę wiedzieć, gdzie pan znalazł swój nowy okręt z dokładnością do 1 am i złamać wszystkie dotychczas powstałe dyrektywy temporalne. Mam nadzieję, że pan mi pomoże, panie Wolf. Może uda nam się zniszczyć sześcian konwencjonalnymi metodami, ale jakby wydarzyło się najgorszę, przydałaby mnie się pana nawigacja. Niech pan na razie nie pyta o szczegóły, tylko spróbuje przeżyć. Seldon wyłącza się." - nadał kapitan. - "Złamać wszystkie dotychczas powstałe dyrektywy temporalne"? - zapytała komandor Cannier. - Dokładnie, tylko tak wygramy. - Ale podróże temporalne są zakazane. Reperkusje mogą być... - Wszystko przemyślałem tak, żeby zmiany linii czasowej nas nie dotyczyły.Przez chwilę wszyscy milczeli. - Ale w takim razie nie zapobiegniemy niczemu, co... - Sześcian otwiera do nas ogień! Emitery wiązek i siedem torped, w tym dwie o nowej specyfikacji. - Manewry uchyleniowe. Fazery w generatory osłon.Sovereign zaczął manewrować, strzelając z fazerów. Zostawił za sobą dziesiątki kapsuł ratunkowych...

searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram