- USS Lexington ma łączność?- Chyba tak, nadają wołanie o pomoc, asymilują ich! Komador warknął.- Borg sam tego chciał... Kanał wywoławczy!- Otwarty."Wolf do floty. Nie wiem, jak panowie, ale ja mam dość tych zielonych robodancerów. Proponuję obronę przed asymilacją okrętów. Drony składają się w dużej części z organicznych elementów, między innymi ich mózgi wciąż takie są... Fala dźwiękowa o wysokiej częstotliwości powinna rozerwać materię organiczną. Aparatura łączności wewnętrznej powinna taki impuls przenieść... Oczywiście musimy się liczyć z tym, że dźwięk rozchodzi się we wszystkich kierunkach. Na drodze impulsu dźwiekowego proponuję postawić pola siłowe o takiej modulacji, żeby były w stanie znieść się z impulsem ultradźwiękowym. Powinno to zapewnić wygłuszenie impulsu i ograniczenie go do jednej, danej sekcji. Nie wiem, czy to zadziała, ale to chyba jedyny sposób. Wolf out."- Sam powinienem o tym pomyśleć - klepnął się w czoło oficer naukowy.- Nie jesteś wystarczająco wredny, przyjacielu - wycedził mieszaniec.