- Sześcian w polu minowym, USS Elven i IKC bortaS poza nim. Sfera Borg ma na wiązce holującej USS Lexington. Są poza polem minowym. - powiedział taktyczny. - No świetnie. Osłony Lexingtona? - zapytał kapitan. - 71%. - odpowiedział oficer taktyczny. - Poradzą sobie przez te kilka minut. Ale jak zginie ktoś z mojej załogi, to go ukamieniuję. Pozycja Sześcianu? - Wewnątrz pola, dokładnie na wprost naszego dzioba. Jest w zasięgu wszystkich min pola. - Transmisja z IKC Vornak. - poinformował oficer operacyjny. - Na ekran, byle szybko."IKC Vornak do floty. Taktyczny Sześcian wkracza na pole minowe, wszystkie okręty odsunąć się na bezpieczną odległość ! Komandorze Wolf niech pan zaczyna kiedy będzie pan gotowy. Panowie nie wiem czy pole minowe załatwi Sześcian, jeśli przetrwa eksplozje musimy go szybko dobić. Niech wszyscy szykują się do zmasowanego ataku. To nasza jedyna i ostatnia szansa na pokonanie Borg! D`meg out.............." - Taktyczny, przeładowywuj torpedy na tri-kobaltowe. Wzmocnić osłony. - rozkazał kapitan, po czym nacisnął komunikator. - Maszynownia, musimy mieć 120% mocy reatora. - Kapitanie, baterie rezerwowe powoli się wyładowywują. Nie wiem czy mogę tyle dać, ale postaram się. Reaktor będzie pracować na co najmniej 110%, za to ręczę. - odpowiedział główny inżynier przez komunikator. - Proszę jak najwięcej. - kapitan wyłączył komunikator. - Status. - IKC chIS'jev zdejmuje maskowanie. Wystrzeliwywuje torpedy w stronę pola minowego! - zawiadomił taktyczny. - Wszyscy w gotowości. Po detonacji przyłączamy się do ataku. Wektor podejścia 000 na 5. - nakazał kapitan. - Torpedy przeładowane. - zawiadomił taktyczny. - Kto będzie leciał po naszym kursie jeszcze? - zapytał kapitan. - Po zbliżonym podejdzie USS Akagi i IKC Krel. Inne okręty są w znacznym oddaleniu i podejdą pod innymi kątami. - Ech... Kiedy to eksploduje? - Torpedy dosięgną celu za... 10 sekund... 9... 8 - odliczał oficer naukowy.Sovereign przygotowywał się do desperackiego ataku...