//Tak, zeby byl kanon. Systemu przedstawionego przez Tazmana nie ma 🙁 Mi najbardziej przykro, bo mnie te polaronowki dobijaja 😛 Ale coz, kazdy pomysl jest dobry, prawda Coen :D[/quote]Troche system przekręciłeś okręty typu Excelsior B wyposażone były w system automatycznego ostrzału w zamaskowane jednostki wroga zaraz po tym jak wystrzeliły. Był on także wykorzystywany do niszczenia przy pomocy fazerów głowic bojowych a nie zmieniania ich kursu przy pomocy promieni trakcyjnych. Systemy te były wyłącznie na podtypie B dlatego Livingston też powinien takowy mieć. Oczywiście znacząco zawyżyłem współczynnik skuteczności bo okręt nowy ( Lakota ) i dużo więcej banków fazerów. Na początku jak podałem opis Corsaira prosiłem o pytania w razie jakichś nieścisłości. A system działa jak należy tylko przeciw tobie jest zupełnie nieprzydatny. Dlaczego ?. Bo nie masz torped. :roll:W Ambasadorach już się od tego odeszło bo osłony były silne i posiadały już pasy fazerów a nie banki. Dużo potężniejsze ale mniej jakby to ująć zręczne.