Może kultura chińska była po prostu zbyt silna by ulec asymilacji przez Europejczyków. A jeśli chodzi o obecną sytuację w tym kraju, to wiele elementów kultury przetrwało, szczególnie najważniejszy- poczucie wyjątkowości i bycia elitą świata. A o tym, że Chińczycy pierwsi znaleźli Pi nie jestem pewny, bo znali ją już Babilończycy i inne ludy starożytne (co prawda mniej dokładnie), ale wiedziałem, że mieli dużą wiedzę matematyczną (chyba wymyślili twierdzenie Pitagorasa przed Pitagorasem). Wiem też, że starożytni Hindusi umieli rozwiązywać równania kwadratowe, Egipcjanie obliczali objętość piramidy, a w I Księdze Królewskiej znajduje się wartość Pi.(7:23).
Tak tylko czy tych informacji nauczono Cię w szkole czy dowiedziałeś się jej z alternatywnych źródeł? Chodzi o to że po prostu szkoły nie prezentują nam dorobku innych kultur co powoduje wyniosłość Europejczyków.
Jaka jest wyższość socjalizmu nad anarchią (z zakazem zabijania i kradzieży)?
Taka że w anarchii nikt nie ma obowiązku pomagać albo wykonywać zawodów tak potrzebnych jak np. nauczyciel. Bo przecież kto by ci dawał forsę za bycie nauczycielem? Nie państwo tylko prywani uczniowie. To kolei doprowadziłoby do takiej sytuacji w której inteligentna byłaby tylko elita finansowa.
Nie jestem taki pewny. Widać w Chinach przemiany mające na celu zwiększyć konkurencyjność chińskiej gospodarki, a więc i wolność gospodarczą. W konsekwencji po pewnym czasie powinny pojawić się przejawy wolności obywatelskich. Poza tym mi do szczęścia wystarczą niskie podatki i zagwarantowanie prawa życia i własności.
Wolność obywatelska? Wątpliwe. Większość nie potrzebuje owej wolności. Są oczywiście tacy którzy jej chcą ,ale ta "niewola" (z punktu Europejczyka) jest jakby ugruntowana kulturowo. A jeżeli wystarczy ci to co napisałeś to zdaje się że w Chinach tak jest (nie wiem co do podatków).